Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Παρουσίαση Βιβλίου "Κτερίσματα" Του Μισέλ Φάις την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2013, στο Βιβλιοπωλείο "Discover", Ώρα 19:00


Π  Ρ  Ο  Σ  Κ  Λ  Η  Σ  Η

Το Βιβλιοπωλείο Discover
και οι Εκδόσεις Πατάκη
σας προσκαλούν την Παρασκευή 1η Μαρτίου στις 19:00
στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος
του Μισέλ Φάις

  Κ Τ Ε Ρ Ι Σ Μ Α Τ Α 

Το Βιβλίο θα παρουσιάσει
η Επίκουρος Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας
του Πανεπιστημίου Πατρών Γιωργία Γκότση
και ο Συγγραφέας Βασίλης Λαδάς.
Αποσπάσματα θα διαβάσει
η Ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη.


Σεξουαλική απόγνωση στην Κομοτηνή του ’60

Μια οικογένεια γιατρών στιγματισμένη από τις εβραϊκές μνήμες του πατέρα, ένας νευρωτικός γιος γεμάτος ερωτικό μίσος για τη μητέρα του. 
Το νέο μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις:
Tα κτερίσματα που συνόδευαν κατά την αρχαιότητα τον νεκρό στον τάφο δεν ήταν μόνο αντικείμενα μεγάλης αξίας αλλά και κατασκευές καθημερινής χρήσης ή πράγματα που αγαπούσε όσο βρισκόταν εν ζωή. Τα κτερίσματα που αποθησαυρίζει ο Μισέλ Φάις στο καινούργιο, ομώνυμο μυθιστόρημά του αποτελούν συντροφιά για τον επάνω κόσμο: μνημονικά υλικά που θα αντλήσουν οι ζωντανοί από την καθημερινότητα όσων έχουν χαθεί από καιρό ανεπιστρεπτί.
Με την κρίσιμη διαφορά ότι τα υλικά αυτά δεν είναι αγαπημένα και η αξία τους μοιάζει εκ των προτέρων αρνητική.
Οσοι έχουν παρακολουθήσει τα παλαιότερα βιβλία του Φάις, των οποίων οι τίτλοι και το κλίμα επανέρχονται συνεχώς στη σημερινή δουλειά του (σφυροκοπώντας σαν σφήνες το κείμενο), δεν θα εκπλαγούν. Από τη μυθιστορηματική σύνθεση Η αυτοβιογραφία ενός βιβλίου (1994) ως τη συλλογή διηγημάτων Από το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες (1999) και το αφήγημα Aegypious Monachus (2001), η ιδέα της αμαύρωσης ή και της σπίλωσης των νεκρών επανακάμπτει με μιαν ιδιάζουσα, σχεδόν ποιητική επιμονή.
Οπως οι ποιητές κεντούν το έργο τους πάνω σε μια σταθερά επανερχόμενη επιφάνεια, μετατοπίζοντας κάθε φορά μόνο τις εσωτερικές διαγραμμίσεις της, έτσι και η πεζογραφία του Φάις ανακαλεί μονίμως την ίδια διαταραχή: την αδυναμία συμφιλίωσης με τα πρόσωπα που καθόρισαν την παιδική και την εφηβική ηλικία, οδηγώντας τον ενήλικο βίο σε μια αφόρητη υπαρξιακή δυσφορία.
Ακόμη και όταν ο Φάις περνά σε μυθιστορήματα τα οποία αναλαμβάνουν τη βιογράφηση τρίτων προσώπων, όπως ο αντισυμβατικός ζωγράφος, λαογράφος και κριτικός Τζούλιο Καΐμη (Το μέλι και η στάχτη του Θεού, 2002) ή ο μαρτυρικός και επίσης συνειδητά αποσυρμένος από τα εγκόσμια Γεώργιος Βιζυηνός (Ελληνική αϋπνία, 2004), η ανελέητη αυτοβιογράφηση, που θα αποκαλύψει ένα πέρα για πέρα συντετριμμένο αλλά και ανατριχιαστικά απομονωμένο εγώ (στους αντίποδες της σωκρατικής επιμέλειας εαυτού), διαλέγει απλώς ένα διαφορετικό όνομα σπεύδοντας να εισβάλει από την πίσω πόρτα στην καρδιά της αφήγησης.
Εκείνο που αλλάζει με τα Κτερίσματα είναι ότι ο συγγραφέας απομακρύνει από τον λόγο του την οποιαδήποτε μεταμφίεση αγγίζοντας το γυμνό δέρμα των εμμονών του.
Ο κύκλος θα διαγραφεί ξανά επιστρέφοντας στην αφετηρία της Αυτοβιογραφίας ενός βιβλίου (το φίδι χώνει την ουρά στο στόμα του) αλλά με ένα πνεύμα που θα μιλήσει έξω από τα δόντια για ό,τι έχει βασανίσει την πορεία του (ένα δαιμονικά άναρχο και αναιδές πνεύμα το οποίο ο Φάις θα κατακτήσει στο μοναδικό μη αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα, τα προ διετίας Πορφυρά γέλια).

Πυρετική αφήγηση
Τι ακριβώς έχουμε όμως εδώ; Μια οικογένεια γιατρών στην Κομοτηνή της δεκαετίας του 1960 στιγματισμένη από τις εβραϊκές μνήμες της (από την πλευρά του πατέρα), έναν χωρισμό (με τη μητέρα να φεύγει στην Αθήνα) και ένα παιδί που δεν μπορεί να συγχωρήσει τίποτε και κανέναν, νιώθοντας απέχθεια για τον μαλθακό χαρακτήρα του πατέρα και απέραντο (απροκάλυπτα ερωτικό) μίσος για την αποχώρηση της μάνας.
Ενα παιδί που θα διοχετεύσει τη βραδυγλωσσία, την αχαλίνωτη φαντασία, την υπόγεια τάση για παρενδυσία και τον αναποδογυρισμένο ναρκισσισμό του σε μια απεγνωσμένη σεξουαλικότητα, σε έναν υπερδιογκωμένο και νευρωτικό φαλλό, για τον οποίο η μόνο εισδοχή που θα υπάρξει έπειτα από εκατοντάδες διεισδύσεις θα είναι ένα απύθμενο βάραθρο: το βάραθρο του πουθενά.
Ο Φάις οργανώνει στα Κτερίσματα μια πυρετική αφήγηση με αδιάκοπες μεταπτώσεις εναλλάσσοντας την επαγωγική διατύπωση με τις υπερβάσεις μιας αφαιρετικά συγκεκομμένης γραφής, τη συντεταγμένη φράση με τον ταραχώδη λόγο μιας ωχρής (σκόπιμα δεν λέω θλιμμένης) μανίας και το δεύτερο ενικό του εσωτερικού μονολόγου με το πρώτο πρόσωπο της δραματικής εξομολόγησης ή με την πολυφωνία του θεατρικού διαλόγου.
Ανάλογη πολλαπλότητα συναντάμε και στα γλωσσικά στρώματα των Κτερισμάτων: από σπαράγματα της Σαπφώς, της Παλατινής Ανθολογίας, του Ρεμπό, του Τρακλ, του Μπρεχτ, του Βιζυηνού και του Παλαμά ως τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα, λαϊκά και δημοτικά άσματα, ερωτικές αγγελίες, δικαστικά πρακτικά και μηνύματα σε chat rooms ή σε δημόσιους χώρους.
Θα χρειαστεί να προσθέσω και μια αρμαθιά προσώπων που περιβάλλουν τον κεντρικό αφηγητή: περιθωριακοί, σαλοί και παραμερισμένοι θα συνδυαστούν με ένα σύνολο σκοτεινών γυναικείων πορτρέτων, παραπέμποντας στην καθιερωμένη ανθρωπολογία του συγγραφέα (μια ανθρωπολογία κυνηγημένη από ανείπωτα φαντάσματα).
Δεν υπάρχει, νομίζω, αμφιβολία πως τα Κτερίσματα συνιστούν μια πυκνή επιτομή του έργου του Φάις. Ενα έργο στο οποίο η αυστηρά οριοθετημένη περιοχή του ιδιωτικού θα κατορθώσει να μεταδώσει προς τα έξω το συγκλονιστικό της ρίγος χάρη στην απαραμείωτη εκείνη δύναμη της λογοτεχνίας να μετασχηματίζει εκ βάθρων το ατομικό για να το αναγάγει σε καθολικό. 
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Σεξουαλική απόγνωση στην Κομοτηνή του ’60, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 9.12.2012

Μισέλ Φάις "Κτερίσματα"


Μισέλ Φάις "Κτερίσματα"

Η σαρκική, ενύπνια και γλωσσική περιπέτεια ενός άντρα από την παιδική ηλικία έως την ωριμότητα. Ο Φάις αφουγκράζεται το σεξουαλικό πένθος του ήρωα και αφηγητή του. Φορώντας τη μάσκα του ίμερου, απ' την καλή και απ' την ανάποδη, επινοεί και μεταμορφώνει την αφροδισιακή μηχανή του μονήρους πρωταγωνιστή σε μικροϊστορίες, παραληρήματα, ημερολογιακές εγγραφές, αναγνωστικές σημειώσεις, ντοκουμέντα, στιχομυθίες, παραμύθια, ποιήματα και τραγούδια.
Μινιμαλισμός και θρυμματισμένη πρόζα της ερωτικής μνήμης, παραφοράς και απουσίας.
Μια παραβατική μυθιστορία ("πλαστή ιστορία ερωτικών παθημάτων", κατά τον Κοραή), όπου το υψηλό φρόνημα και η συναρπαστική περιπέτεια καταβυθίζονται στην απόγνωση της σάρκας. Μια μελαγχολική ερωτική μασκαράτα των πιο σωματικών εμμονών του αφηγητή. Μια μαύρη ερωτογραφια υπό το βορειοανατολικό φως της καταγωγής αλλά και της βιβλιοθήκης του συγγραφέα.
Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που παρεμβάλλονται στο κείμενο δεν τέμνουν μόνο τη ροή του σε άτυπα κεφάλαια, υποδόρια αποτυπώνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία της γραφής, δηλαδή τη μέθοδο ανασκαφής/ανακομιδής ερωτικών κτερισμάτων.



Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα...

Ο Μισέλ Φάις, εβραϊκής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα, και από πατρινή μητέρα, γεννήθηκε στην Κομοτηνή την Πρωταπριλιά του 1957. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στη "Βιβλιοθήκη" της Ελευθεροτυπίας, τώρα διευθύνει το ένθετο "Ανοιχτό Βιβλίο" στην εφημερίδα Συντακτών, διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Ε.ΚΕ.ΒΙ. και επιμελείται λογοτεχνικές σειρές (Εκδόσεις Πατάκη). Το μυθιστόρημα "Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου" (Καστανιώτης, 1994· Πατάκης, 2005) μεταφράστηκε στα γαλλικά (Hatier, 1996) και δραματοποιήθηκε από τον Θοδωρή Γκόνη (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και Πάτρας, 1995). Η συλλογή διηγημάτων "Απ' το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες" (Καστανιώτης, 1999) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2000. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί, για περιοδικά και ανθολογίες, στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα τσέχικα και στα βουλγάρικα. Η ενασχόλησή του με τον Τζούλιο Καΐμη, Ελληνοεβραίο Ζωγράγο, διανοούμενο και από τους πρώτους μελετητές του Καραγκιόζη και του Μίμαρου, εντοπίζεται στα βιβλία: "Ελληνικά τοπία" (Γαβριηλίδης, 1993), "Τζούλιο Καΐμη, ένας αποσιωπημένος: μαρτυρίες και κρίσεις· επιλογή από άρθρα (1928-1976)· ζωγραφικό έργο" (Γαβριηλίδης, 1994), "Σάνταγκα ή οι έξι κανόνες της ζωγραφικής· Το σπίτι του Ροδάκη στην Αίγινα· Ο άτυχος γάμος" (Ακρίτας, 1997), "Το μέλι και η στάχτη του Θεού" (Πατάκης, 2002). Το 1994 μετέφρασε το "Χαϊκού για τη βροχή, το χιόνι, τον άνεμο, τον ήλιο και το φεγγάρι" (Μπάστας-Πλέσσας) σε εικονογράφηση του Χρόνη Μπότσογλου. Το 1996 κυκλοφόρησε το φωτογραφικό του λεύκωμα "Ύστερο βλέμμα" (Πατάκης), όπου 44 συγγραφείς και καλλιτέχνες σχολιάζουν ταφικές φωτογραφίες. Το 1998 επιμελήθηκε, για το Υπουργείο Πολιτισμού, το ηχητικό αρχείο "Φωνές της γραφής", αποτυπώνοντας σε δίσκους ακτίνας 32 πεζογράφους και ποιητές. Έργα του δραματοποιήθηκαν επί σκηνής: "Πέστροφα Δουνάβεως" (Φεστιβάλ Φιλίππων, 2010, σκην. Λίλλυ Μελεμέ)· "Το κίτρινο σκυλί" (Από Μηχανής Θέατρο, 2009, σκην. Λ. Μελεμέ)· "Ελληνική αϋπνία" (Θέατρο Εμπρός, 2006, σκην. Ρούλα Πατεράκη)· "Η πόλη στα γόνατα" (Θέατρο Αμόρε-Δοκιμές, 2006, σκην. Θάνος Αναστόπουλος)· "Ανδρόγυνα" ("Μονόλογοι Πολιτιστικής Ολυμπιάδας", Θέατρο Μεταξουργείο, 2003, σκην. Περικλής Χούρσογλου)· "Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου" (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, 1995, σκην. Θοδωρής Γκόνης). Πραγματοποίησε δύο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας ("Ύστερο βλέμμα", 1996, "Η πόλη στα γόνατα", 2002), έλαβε μέρος σε ομαδικές, ενώ συμμετείχε στη Photosynkyria (Θεσσαλονίκη, 2003). Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο σενάριο της νέας κινηματογραφικής τριλογίας του και με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στην ταινία "Αθήνα-Κωνσταντινούπολη", 2008 και "Delivery" 2004.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Παρουσίαση Βιβλίου/CD "Πάνω κάτω η Πατησίων" Της Κατερίνας Γώγου την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, στο Βιβλιοπωλείο "Discover", Ώρα 19:30

Οι Εκδόσεις Οδός Πανός και το Βιβλιοπωλείο DISCOVER
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου/CD,
με την επιμέλεια του Γιώργου Κορδέλλα και του Άγγελου Σφακιανάκη
Κατερίνα Γώγου
Πάνω κάτω η Πατησίων
 & 20 μελοποιημένα ποιήματά της

Την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013, 7.30 μ.μ.
Στο βιβλιοπωλείο "Discover", Πατρέως 30, Πάτρα.

Θα προβληθεί και το ντοκιμανταίρ για τη ζωή της
του Αντώνη Μποσκοΐτη: Για την αποκατάσταση του μαύρου.

Μιλούν:   Χριστίνα Κόκκοτα, Γιώργος Χρονάς
και ο σκηνοθέτης Αντώνης Μποσκοΐτης
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει ο ηθοποιός Στέλιος Σοφός

Βιβλιοπωλείο DISCOVER, Πατρέως 30, Πάτρα, τηλ. 2610624916
Εκδόσεις Οδός Πανός, Διδότου 39 και Ιπποκράτους, 106 80 Αθήνα, τηλ.-φαξ: 2103616782

"Πάνω κάτω η Πατησίων" Οι όψεις της μοναξιάς της Κατερίνας Γώγου και 20 μελοποιημένα ποιήματά της


"Πάνω κάτω η Πατησίων"
Οι όψεις της μοναξιάς της Κατερίνας Γώγου και 20 μελοποιημένα ποιήματά της.

Εν αρχή ην ο Πόνος
Με ρωτάνε, συχνά: Πώς ήταν η Κατερίνα;
Η Κατερίνα ήταν σαν όλους τους ανθρώπους: Πονούσε, φοβόταν, αγαπούσε, εξοργιζόταν, δινόταν, πλήγωνε και πληγωνόταν. Όμως, όλα σε βαθμό υπερθετικό. Η ευαισθησία και η σκληρότητα, η οργή και το έλεος, ο εγωισμός και η ανιδιοτέλεια ήταν τα απρόβλεπτα εναλλασσόμενα πρόσωπα της Κατερίνας. Απρόβλεπτη· αυτό νομίζω πως είναι ό,τι πιο χαρακτηριστικό μπορεί να πει κανείς για 'κείνη.
Την Κατερίνα τη γνώρισα στις αρχές του '81. Ζήσαμε μαζί στην Τροίας και στην Γ' Σεπτεμβρίου και συνέχισα να τη βλέπω σχεδόν μέχρι το τέλος, αν και τα τελευταία χρόνια οι συναντήσεις μας είχαν αραιώσει. Έζησα μαζί της τις "καλές" εποχές, που ο κόσμος την αναγνώριζε, την αγαπούσε, διάβαζε τα βιβλία της. Κυρίως, οι νέοι και οι αριστερίζοντες. Ήταν η εποχή που, για πρώτη φορά μετά τα 40 της, άρχισε να εισπράττει θαυμασμό και αποδοχή. Ήταν μετά από την "Παραγγελιά", όταν τα πρώτα της βιβλία -"Τρία κλικ αριστερά" και "Ιδιώνυμο"- επανεκδίδονταν με πρωτοφανείς ρυθμούς για τα ελληνικά χρονικά.
Όμως τα τραύματα μιας ευαίσθητης ψυχής, μιας πληγωμένης ψυχής που δεν αναισθητοποιήθηκε, ήταν συσσωρευμένα. Και η πίκρα και το γαμώτο έβρισκαν διέξοδο στα ποιήματά της. Τα όνειρα για έναν άλλο, διαφορετικό κόσμο γίνονταν οργή, οι λέξεις ήταν ξυραφιές, μνήμες, κραυγές, ύβρεις, δάκρυα.
Τη θυμάμαι να γράφει μανιωδώς πάνω στη γραφομηχανή της με το τσιγάρο να καίει στο τασάκι. Ή με την ακριβή πένα, που της είχε χαρίσει ένας φίλος -θαυμαστής της. Ήταν αυτόματη η γραφή της Κατερίνας, λίγες φορές έκανε διορθώσεις, κυρίως όταν διάβαζε το γραπτό και δεν της "έβγαινε καλά" στο στόμα. "Δεν λέγεται", έλεγε "δεν είναι καλό εδώ". Και το ξανάγραφε, προσπαθώντας να βρει το ρυθμό του. Με έβαζε να της τα διαβάζω, να τα ακούσει και τσαντιζόταν όταν της εντόπιζα τα πολλά ορθογραφικά λάθη, που έκανε.
Υπήρξα ο πρώτος αναγνώστης πολλών από τα ποιήματά της. Αυτά του "Ξύλινου Παλτού", των "Απόντων", του "Μήνα των Παγωμένων Σταφυλιών". Έγραφε επί μερόνυχτα, ξέκοβε από τον κόσμο γύρω της. Και όταν έβαζε την οριστική τελεία, απλώναμε τις δαχτυλογραφημένες Α4 στο πάτωμα, προσπαθώντας να αποφασίσουμε τη σειρά που θα είχαν τα ποιήματα στο βιβλίο.
Και όταν έπαιρνε τα πρώτα τυπωμένα αντίτυπα, το ένα ήταν για τη Μυρτώ και το άλλο για μένα. [...]

(Γιώργος Κορδέλλας, από την έκδοση)

Τα αποσπάσματα από τα ποιήματα είναι από τις ποιητικές συλλογές της Κατερίνας Γώγου:
"τρία κλικ αριστερά", "Ιδιώνυμο", "Το ξύλινο παλτό", "Απόντες", "Με λένε Οδύσσεια", "Νόστος".

Περιεχόμενα:
- Γιώργος Κορδέλλας, "Εν αρχή ην ο Πόνος"
- Όλια Λαζαρίδου, "Ανάμεσα μας υπνοβατώντας"
- Γιώργος Δάγλας, "Το άλγος του νόστου"
- Θωμαή Ουζούνη, "Οι όψεις της μοναξιάς στην Κατερίνα Γώγου"
Ταινίες, Θεατρικές παραστάσεις, Βιβλιογραφία
- Γιώργος Μπαλούρδος, "Μια αιρετική γυναικεία ποιητική φωνή της γενιάς του 1970"
- Αντώνης Καφετζόπουλος, "Κατερίνα, Κατερινάκι (η Ζαν ντ' Αρκ της Πατησίων)"
- Λίνα Καρανασοπούλου, "Γιατί έγραψε..."
- Παναγιώτης (Κάιν) Παπαδόπουλος, "Τρία κλικ αριστερά, αρκετά χρόνια μετά..."
- Άγγελος Σφακιανάκης, "Ένα τραγούδι για την Κατερίνα"

Πάνω κάτω η Πατησίων:
Μελοποιημένα ποιήματα της Κατερίνας Γώγου στο cd

Τις μελοποιήσεις έκαναν οι:
Πάνος Κατσιμίχας, Νίκος Καλλίτσης, Μάκης Σεβίλογλου, Άρης Ζαρακάς, Νίκος Μαϊντάς, Βάσω Αλλαγιάννη, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Χαριτάτος, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Λόλεκ, Κωνσταντίνος Βήτα, Παντελής Θεοχαρίδης, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Μάριος Στρόφαλης, Δημήτρης Βαρελόπουλος, Κώστας Αθυρίδης, Τάκης Γραμμένος, Γιώργος Μάρτος, Βαγγέλης Κοντόπουλος

Ερμηνεύουν οι:
Πάνος Κατσιμίχας, Σωκράτης Μάλαμας, Μάρθα Φριντζήλα, Όλια Λαζαρίδου, Μάκης Σεβίλογλου, Άρης Ζαρακάς, Magic de spell, Σαβίνα Γιαννάτου, Κώστας Χαριτάτος, Βασιλική Καρακώστα, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Λόλεκ, Κωνσταντίνος Βήτα, Παντελής Θεοχαρίδης, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ματ σε δύο υφέσεις, Σπυριδούλα Μπάκα, Γεωργία Βεληβασάκη, Gaia, Τάκης Γραμμένος, Γιώργος Μάρτος, Βαγγέλης Κοντόπουλος.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Παρουσίαση Βιβλίου "Γυναίκα Μπονσάι" Της Βούλας Μάστορη την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013, στο Βιβλιοπωλείο "Discover", Ώρα 19:30


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Βιβλιοπωλείο Discover και οι Εκδόσεις Πατάκη
σας προσκαλούν την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:30 μ.μ.
στον χώρο του βιβλιοπωλείου "Discover"
(Πατρέως 30, Πάτρα, Τηλ.: 2610.624.916)
σε μια συνάντηση με τη συγγραφέα Βούλα Μάστορη
με αφορμή το νέο της βιβλίο «Γυναίκα μπονσάι».


"Θεωρώ ότι η κάθε κοινωνία επιβάλλει την τεχνική μπονσάι σε όλα τα μέλη της -άντρες, γυναίκες, παιδιά- προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτή. Το κλάδεμα, το λύγισμα και ο περιορισμός των ριζών μπορεί να διαφέρει από κοινωνία σε κοινωνία, αλλά και στην ίδια κοινωνία πολλές φορές επιβάλλεται με διαφορετικό τρόπο ανάμεσα στις κάστες, τα φύλα και τις φυλές. Άλλα μέλη της κοινωνίας αποδέχονται την τεχνική μπονσάι παθητικά, άλλα την αντιμάχονται εντός της «γλάστρας», άλλα την αρνούνται με μια απέλπιδα «έξοδο» και άλλα απλά μαραζώνουν μέσα σε αυτή. Οπωσδήποτε μια λανθασμένη πρακτική της τεχνικής μπονσάι έχει επιπτώσεις στο άτομο, επιπτώσεις που μπορεί να είναι είτε αισθητικές είτε θανατηφόρες. Το ερώτημα που αφήνω ηθελημένα να αιωρείται στο βιβλίο μου είναι κατά πόσο μια κοινωνία θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την επιβολή της τεχνικής μπονσάι και πόσο ή πώς ένα άτομο μπορεί να επιβιώσει καλύτερα μέσα σε αυτή τη «γλάστρα»".
Βούλα Μάστορη 

(Απόσπασμα από το http://www.gynaikabonsai.blogspot.gr)

Βούλα Μάστορη "Γυναίκα Μπονσάι"


Βούλα Μάστορη "Γυναίκα Μπονσάι"

"Πάρε τη Νανώ... Τυφλή στον έρωτά της, είχε υποβάλει στον εαυτό της την τεχνική μπονσάι, προκειμένου να ενσωματωθεί στη γιαπωνέζικη κοινωνία. Ναι, είχε γίνει μια γυναίκα-μπονσάι, ζωντανεύοντας στα μάτια μου κινηματογραφικούς κι οπερετικούς μεικτούς έρωτες, όπου ο ένας εκ των δύο εραστών καταδικάζεται με αυτήν τη μείξη και σε πολιτιστική αλλοτρίωση - διότι μια αλλοτρίωση την παθαίνεις έτσι κι αλλιώς με τον έρωτα, κι ακόμη χειρότερα με τον γάμο... Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όλοι μας, άντρες και γυναίκες, υποκείμεθα λίγο ως πολύ σε ένα είδος τεχνικής μπονσάι, προκειμένου να προσαρμοστούμε στους κανόνες της κοινωνίας μας, ότι όλοι μας από τα μικράτα μας υφιστάμεθα καθημερινά ένα κλάδεμα-μπονσάι..."

Εκείνη ανέκαθεν αντιστεκόταν στην τεχνική μπονσάι που της επέβαλλε η κοινωνία κι επέμενε να απλώνει τις "ρίζες" και τα "κλαδιά" της, όσο και να την περιόριζαν και να την κλάδευαν, ενώ ένας αόρατος φύλακας-τιμωρός προστάτευε το φύλο της. Ο άντρας που αψήφησε αυτόν τον φύλακα-τιμωρό κέρδισε μια θέση στη ζωή της - μια θέση κρυφή όμως ακόμη κι από την εξώγαμη κόρη που απόκτησαν μαζί. Η κόρη, ωστόσο, αμφισβητώντας εξαρχής τις αντισυμβατικές πεποιθήσεις και πρακτικές της μάνας, υιοθέτησε τελικά για τον εαυτό της απόλυτα την τεχνική μπονσάι προκειμένου να ενσωματωθεί στην ίδια τη χώρα που την εφεύρε - την Ιαπωνία...


Λίγα λόγια για την Βούλα Μάστορη....


Το πατρικό της όνομα είναι Παρασκευή Μιχαηλίδου. Οι γονείς της κατάγονται από τη Μικρά Ασία, ενώ η ίδια γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1945. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Άμφισσα κι από τα δώδεκά της ζει στην Αθήνα.


Με την Παιδική Λογοτεχνία άρχισε ν' ασχολείται το 1974. Από το 1993 προωθεί το "Παιχνιδομάθημα" της Δημιουργικής Γραφής στο Δημοτικό, ένα πρόγραμμα δικής της επινόησης που έχει σαν στόχο τη μύηση των παιδιών στην Παιδική Λογοτεχνία και την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στον προφορικό και γραπτό λόγο. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έργα της έχουν βραβευτεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Ε.Ο.Υ.Λ.Α.Α., τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και το Υπουργείο Πολιτισμού.

 Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και με αναγραφή στο Διεθνή Τιμητικό Πίνακα ΙΒΒΥ. Ήταν υποψήφια για το διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2008.

Αποσπάσματα βιβλίων της διδάσκονται στα αναγνωστικά και ανθολόγια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περισσότερα για τη ζωή της και τα έργα της θα βρείτε στο προσωπικό της ιστολόγιο http://voulamastori-paidika-vivlia.blogspot.com/ Επικοινωνία: voula.mastori@gmail.com